maanantai 18. huhtikuuta 2016

Vadelmapiiranen (maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, ei kotimaisia viljoja, pähkinätön, manteliton, vegaaninen)

Nykyään aina kun meille on tulossa vieraita, yritän ehtiä leipomaan jotain. En tiedä onko se vieraiden kannalta hyvä vai huono asia, kun joutuvat koekaniineiksi, mutta ei ainakaan vielä ole kukaan valittanut. Tällä kertaa halusin testata makeaa murotaikinaa ja riisikermavaahtoa, joten kehittelin tällaisen vadelmapiirasen. Pohjan taikina oli ok, mutta ongelmana oli taikinan valahtaminen pohjalle, jolloin reunasta tuli vähän paksu. Jahka saan hommattua paistokuulat, nämäkin onnistuvat paremmin. Olen myös lukenut vinkkejä vuoan laittamisesta pakastimeen hetkeksi ennen paistoa, ja folion asettelemisesta taikinakupin sisään (paista hetki pidempään tai ota folio pois jossain vaiheessa). Niitäkin voi siis testata. Vaikka ei tuokaan nyt kovin paha ollut, vaikka taikina vähän paksumpaa olikin. Vadelmatäyte puolestaan oli niin herkullista, että sitä aion tehdä täytekakun täytteeksi, kunhan joskus teen sen täytekakun. Riisivaahto puolestaan... Niin kuin yhdestä kuvasta näkyy, aika löysää se oli. Olisi ehkä voinut vatkata kauemmin, niin olisi voinut tulla kovempi vaahto. Mukaan sekoitettu sulatettu suklaa pelasti paljon ja vaahdosta tuli jämäkkää ja hyvänmakuista., ohje on kirjoitettu siten, että käytetään pelkkää suklaavaahtoa.



Vadelmapiiraset (6 kpl)

Muropohja
100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
3 dl Semperin Fin Mix -jauhoseosta
1 dl perunajauhoja

1. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
2. Lisää pehmeä rasva ja nypi se kuivien aineiden sekaan.
3. Sekoita, sekoita, sekoita. Aluksi voi vaikuttaa siltä, että taikinasta ei voi tulla kiinteää, mutta kun riittävän kauan käsin nyppii seosta, niin siitä tulee kuin tuleekin hyväntuntuinen taikina.
4. Levitä taikina käsin muffinivuokien pohjalle ja reunoille (katso johdannosta vinkit, miten voi estää taikinan valumisen paistumisen aikana).
5. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Tarkkaile reunoja, etteivät pala.
6. Anna jäähtyä ennen kun irroitat murotaikinakipot vuoasta

Vadelmatäyte
n. 2 dl vadelmia (kotimaisia)
1/2 sitruunan mehu
100 g Violife Original tuorejuustoa
tomusokeria

1. Mikäli vadelmat on jäässä, sulata niitä vähän mikrossa sulatusteholla, tai anna sulaa hetki huoneenlämmössä.
2. Pehmennä tuorejuusto sähkövatkaimella, lisää vadelmat ja sekoita hyvin.
3. Lisää sitruunan mehu ja tarkista maku.
4. Lisää tomusokeria niin, että täytteestä tulee vähän jähmeämpää, sokerin ja sitruunamehun määrällä voi säätää myös happamuuden ja makeuden sopivaksi.
5. Kaada tai annostele lusikalla vadelmatäytettä taikinakippoihin, pohjalle voi laittaa muutaman kokonaisen vadelman.

Kuorrute
1/2 prk Soyatoo riisivispiä (mikäli kaura- tai soijatuotteet käy, suosittelen Alpron Airy&Creamy  soijavaahtoa tai Plantin kauravispiä). Voi vatkata myös koko purkillisen, jolloin suklaan määrää kannattaa lisätä.
100 g Tummaa suklaata (maidotonta ja soijatonta, esim Pirkka tumma leivontasuklaa)

1. Vatkaa kerma mahdollisimman jämäkäksi vaahdoksi.
2. Sulata tumma suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
3. Kaada suklaa vaahtoon koko ajan vatkaten.
4. Laita suklaavaahto pursotinpussiin ja pursota piirasten päälle.



Pohja on vähän liian paksu. Vadelmatäyte sopivan jämäkkään ja suklaakermakin pysyy paikoillaan. Kokonaisuus hyvä :)
Riisikerma sellaisenaan ei pysy kovin kovana vaahtona, tosin vatkatakin olisi voinut vähän pidempään. Kun kermavaahtoon lisäsi sulatettua tummaa suklaata, rakenteesta tuli todella hyvä pursotettavaksi. Suklaavaahto sopisi sellaisenaan vaikka kakun täytteeksikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti