Ensimmäinen ohjeeni olkoon porkkanakakku, mitä mieheni
toivoi minun tekevän. Tiesin entuudestaan, että Chocochili-blogissa on
vegaaninen porkkanakakku, mutta minun piti tehdä maidottoman ja munattoman
lisäksi myös gluteeniton ja soijaton (ja pähkinätön) versio. Siispä lähdin
testailemaan, ja 2,5-vuotiaan taaperon avustuksella sain aikaiseksi ihan mukiinmenevän
porkkanakakun (vaikka välillä meinasi kulhoihin mennä vähän eri määrä aineksia, kun mitä piti). Ohjeen lopussa on kerrottu, miten ohjetta voi soveltaa ”normaalimpaan”
suuntaan.
Porkkanakakku
5 dl raastettua porkkanaa
4 dl fariinisokeria (vähän vähempikin riittää)
2 dl öljyä tai 200 g maidotonta margariinia sulatettuna (tai esim. puolet molempia)
1,5 dl vettä (tai muuta sopivaa nestettä)
1 dl perunajauhoja
5 dl gluteenittomia jauhoja (käytin yhdistelmää 1 dl riisijauho+
4 dl Semperin Fin Mix -jauhoseosta)
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1 rkl psylliumia
0,5 rkl ksantaania
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
Kuorrutus
100 g maidotonta margariinia
200 g Violife maustamatonta ”tuorejuustoa”
1-2 dl tomusokeria (voi säätää itse makeutta ja koostumusta)
2 tl vaniljasokeria
(Koristeet
Valkoista sokerimassaa, pastaväriä (oranssia tai
keltaista+punaista ja vihreää) ja tomusokeria TAI valmiiksi oikeanvärisiä
sokerimassoja. Tee jo edellisenä päivänä)
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Voitele vuoka (halkaisija noin 25 cm) maidottomalla
margariinilla ja jauhota käyttämilläsi gluteenittomilla jauhoilla TAI käytä
reunapaperia (valmiita tai leivinpaperista itse leikattuja).
3. Raasta porkkanat.
4. Yhdistä fariinisokeri, rasvat ja vesi, sekoita.
5. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää
sokeri-nesteseokseen yhdessä porkkanaraasteen kera.
6. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta mahdollisimman
hyvin.
7. Paista kakkua 35-45 minuuttia, testaa kakun kypsyys
tikulla.
8. Anna jäähtyä. Mehevän lopputuloksen saa, kun jättää kakun
jäähtymään vuokaan, ja laittaa kanneksi esim. lautasen. Tuolloin kakun kosteus
ei pääse karkaamaan.
9. Tasoita kakun pinta veitsellä mahdollisimman tasaiseksi.
10. Sekoita kuorrutteen aineet yhteen, säädä makeus ja
koostumus tomusokerilla. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle.
11. Laita sokerimassakoristeet kakun päälle juuri ennen
tarjoilua.
Mehevä, mutta ei mureneva pohja |
Sovellukset
Nesteenä voi veden tilalla käyttää soija-,
kaura- tai muita kasvimaitoja, tai tavallista maitoa mikäli se käy. Mikäli
soija sopii, kuorrutteeseen voi käyttää esim. Tofutti-tuorejuustoa, mutta
soijan maku voi puskea vähän läpi sitä käytettäessä. Oatly-tuotemerkiltä on
tullut myös kaurapohjainen ”tuorejuusto” påMackan, mutta sitä en ole itse
päässyt testaamaan. Jauhoja voi vaihdella, kunhan kokonaismäärä on kutakuinkin
tuo 6 dl.
Kiitos ihanasta reseptistä! kakku on todella kimmoisaa ja jostavaa. Leivoin samasta taikinasta myös muffineja, kub en löytänyt maidotonta sulatejuustoa. Ilman kuorrutetta ne kaipaavat kyllä vähän kosteutta. Aiemmin leivoin paljon muffineja ja laitoin hillosilmän taikinaan vuuassa, esim. omenahillo voisi toimia tässäkin. Pitääpä kokeilla.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta. Kuorrutteeseen laitoin vegevalkosuklaata. Maistui kaikille!
VastaaPoistaValkosuklaa siis öljyn/rasvan sijaan
VastaaPoistaVoiskohan tästä tehdä porkkanapiirakan? Riittäisikö taikina pellilliseen?
VastaaPoista