torstai 31. maaliskuuta 2016

Porkkanakakku (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, pähkinätön, manteliton, ei kotimaisia viljoja)





Ensimmäinen ohjeeni olkoon porkkanakakku, mitä mieheni toivoi minun tekevän. Tiesin entuudestaan, että Chocochili-blogissa on vegaaninen porkkanakakku, mutta minun piti tehdä maidottoman ja munattoman lisäksi myös gluteeniton ja soijaton (ja pähkinätön) versio. Siispä lähdin testailemaan, ja 2,5-vuotiaan taaperon avustuksella sain aikaiseksi ihan mukiinmenevän porkkanakakun (vaikka välillä meinasi kulhoihin mennä vähän eri määrä aineksia, kun mitä piti). Ohjeen lopussa on kerrottu, miten ohjetta voi soveltaa ”normaalimpaan” suuntaan.



Porkkanakakku


5 dl raastettua porkkanaa
4 dl fariinisokeria (vähän vähempikin riittää)
2 dl öljyä tai 200 g maidotonta margariinia sulatettuna (tai esim. puolet molempia)
1,5 dl vettä (tai muuta sopivaa nestettä)
1 dl perunajauhoja
5 dl gluteenittomia jauhoja (käytin yhdistelmää 1 dl riisijauho+ 4 dl Semperin Fin Mix -jauhoseosta)
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl soodaa
1 rkl psylliumia
0,5 rkl ksantaania
0,5 tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa

Kuorrutus

100 g maidotonta margariinia
200 g Violife maustamatonta ”tuorejuustoa”
1-2 dl tomusokeria (voi säätää itse makeutta ja koostumusta)
2 tl vaniljasokeria

(Koristeet

Valkoista sokerimassaa, pastaväriä (oranssia tai keltaista+punaista ja vihreää) ja tomusokeria TAI valmiiksi oikeanvärisiä sokerimassoja. Tee jo edellisenä päivänä)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Voitele vuoka (halkaisija noin 25 cm) maidottomalla margariinilla ja jauhota käyttämilläsi gluteenittomilla jauhoilla TAI käytä reunapaperia (valmiita tai leivinpaperista itse leikattuja).
3. Raasta porkkanat.
4. Yhdistä fariinisokeri, rasvat ja vesi, sekoita.
5. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet ja lisää sokeri-nesteseokseen yhdessä porkkanaraasteen kera.
6. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta mahdollisimman hyvin.
7. Paista kakkua 35-45 minuuttia, testaa kakun kypsyys tikulla.
8. Anna jäähtyä. Mehevän lopputuloksen saa, kun jättää kakun jäähtymään vuokaan, ja laittaa kanneksi esim. lautasen. Tuolloin kakun kosteus ei pääse karkaamaan.
9. Tasoita kakun pinta veitsellä mahdollisimman tasaiseksi.
10. Sekoita kuorrutteen aineet yhteen, säädä makeus ja koostumus tomusokerilla. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle.
11. Laita sokerimassakoristeet kakun päälle juuri ennen tarjoilua.

Mehevä, mutta ei mureneva pohja


Sovellukset

Nesteenä voi veden tilalla käyttää soija-, kaura- tai muita kasvimaitoja, tai tavallista maitoa mikäli se käy. Mikäli soija sopii, kuorrutteeseen voi käyttää esim. Tofutti-tuorejuustoa, mutta soijan maku voi puskea vähän läpi sitä käytettäessä. Oatly-tuotemerkiltä on tullut myös kaurapohjainen ”tuorejuusto” påMackan, mutta sitä en ole itse päässyt testaamaan. Jauhoja voi vaihdella, kunhan kokonaismäärä on kutakuinkin tuo 6 dl.

4 kommenttia:

  1. Kiitos ihanasta reseptistä! kakku on todella kimmoisaa ja jostavaa. Leivoin samasta taikinasta myös muffineja, kub en löytänyt maidotonta sulatejuustoa. Ilman kuorrutetta ne kaipaavat kyllä vähän kosteutta. Aiemmin leivoin paljon muffineja ja laitoin hillosilmän taikinaan vuuassa, esim. omenahillo voisi toimia tässäkin. Pitääpä kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos ohjeesta. Kuorrutteeseen laitoin vegevalkosuklaata. Maistui kaikille!

    VastaaPoista
  3. Valkosuklaa siis öljyn/rasvan sijaan

    VastaaPoista
  4. Voiskohan tästä tehdä porkkanapiirakan? Riittäisikö taikina pellilliseen?

    VastaaPoista