keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Suklainen puoloffee (gluteeniton, maidoton, munaton, soijaton, pähkinätön, manteliton)

Olen joskus aiemminkin tehnyt näitä eri verisoita -offeesta (banoffee, karpoffee, jne), mutta nyt ensimmäistä kertaa tein sen myös gluteenittomana. Samalla testasin kinuskin keittämistä toisella tavalla, ja hienosti onnistui.

Suklainen puoloffee (vuoan halkaisija n. 30 cm)


Pohja
3 pkt (450g) Semperin kauradigestivejä murskattuna (näitä)
200 g sulatettua maidotonta margariinia (esim. tummansininen Keiju)
3 riviä Pandan tummaa suklaata sulatettuna

1. Murskaa keksit ja sulata margariini ja suklaa.
2. Pingota irtopohjavuoan (iso, noin 30 cm halkaisija. Jos on pienempi vuoka, vähennä pohjamateriaalin määrää) pohjalle leivinpaperi, samoin reunoille.
3. Yhdistä pohjan ainekset tasaiseksi ja levitä keksimassa vuoan pohjalle ja reunoille, laita jääkaappiin jähmettymään

Suklainen (suola)kinuski
1 dl vettä
3 3/4 dl sokeria
1 1/4 dl kermaa (kaurakerma tai Schlagfixin universal)
75 g maidotona margariinia
1 tl suolaa
4 riviä Pandan tummaa suklaata

1. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan, ja sekoita niin että kaikki sokeri on kostunut.
2. Kuumenna seosta keskilämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Älä sekoita sokeria.
3. Kun sokeri on sulanut, nosta lämpö täysille ja keitä, kunnes seos alkaa tummua. Tähän menee 10-15 minuuttia. Seosta kannattaa vahtia (älä sekoita, ettei sokeri kiteydy), sillä väri muuttuu nopeasti ja seos kärähtää nopeasti. Keittämisen aikana mittaa valmiiksi kerma, sekä toiseen astiaan margariini ja suola.
4. Kun sokeriseos on tummentunut  (noin meripihkan värinen), ota kattila pois levyltä ja lisää sinne kerma koko ajan vatkaten. Seos kuohahtaa, joten ole varovainen.
5. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehua noin minuutti koko ajan sekoittaen.
6. Ota kattila pois liedeltä ja lisää siihen margariini sekä suola, sekoita. (Suolan voi toki jättää poiskin)
7. Lisää suklaanpalat ja sekoita, kunnes seos on tasainen.
8. Kaada seos jähmettyneen keksipohjan päälle (kaikkea ei välttämättä tarvitse laittaa) ja laita pohja jääkaappiin jähmettymään (tämä mielellään tarjoilua edeltävänä päivänä, että kinuski ehtii jähmettyä kunnolla)

Täyte (voi tehdä edellisenä päivänä, tai samana päivänä kun tarjoillaan
2 prk kasvikermaa (kaurakerma tai Schlagfixin universal)
Sokeria

1. Vatkaa kerma vaahdoksi ja makeuta oman makusi mukaan.
2. Laita kinuskin päälle kerros puolukoita (reilusti) ja levitä tai pursota kerma puolukoiden päälle.
3. Koristele puolukoilla ja suklaarouheella






1 kommentti:

  1. Paljon kiitoksia reseptistä!
    Oma yritykseni onnistui mainiosti, jopa kinuskin keittäminen. Sokerin sulaessa oli suuri kiusaus sekoittaa sitä, mutta maltoin mieleni.

    VastaaPoista