torstai 5. toukokuuta 2016

Sitruunapiirakka (maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, pähkinätön, manteliton, viljaton (kotim.), vegaaninen, ei kookosta)

Jälleen kerran meillä kävi vieraita, joten sain syyn leipoa. Halusin testata jotain makeaa piirakkaa, ja löysin netin syövereistä (Nikka's Bar) sellaisen täytteen, kuin sitruunakerma. Tein siis sitruunapiirakan, ja lopputulos oli tosi hyvä.




Sitruunapiirakka


Sitruunakerma
2 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
6 rkl Maizenaa
5 dl riisimaitoa (tai muuta sopivaa kasvimaitoa)
8 rkl sokeria 
1 rkl vaniljasokeria (tai aitoa vaniljaa)
hippunen kurkumaa tai sahramia antamaan keltaista väriä


1. Sekoita sokeri ja Maizena keskenään kattilassa.
2. Lisää kasvimaito hitaasti koko ajan sekoittaen, ettei tule kokkareita.
3. Lisää sitruunankuoriraaste ja mehu ja kurkuma tai sahrami sekä vanilja.
4. Keitä seosta matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes se alkaa kiehua.
5. Sammuta lämpö, sekoita ja kaada seos kulhoon jäähtymään.



Pohja (sama kuin vadelmapiirasissa)

100 g maidotonta margariinia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
3 dl Semperin Fin Mix -jauhoseosta
1 dl perunajauhoja

1. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
2. Lisää pehmeä rasva ja nypi se kuivien aineiden sekaan.
3. Sekoita, sekoita, sekoita. Aluksi voi vaikuttaa siltä, että taikinasta ei voi tulla kiinteää, mutta kun riittävän kauan käsin nyppii seosta, niin siitä tulee kuin tuleekin hyväntuntuinen taikina.
4. Levitä taikina käsin piirakkavuoan pohjalle, jos taikina tarttuu käsiin, käytä apuna esim. riisijauhoja.
5. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia. Tarkkaile reunoja, etteivät pala.


Piirakan täyttäminen
Sitruunakermaa
Vadelma- tai muuta hilloa
Koristeeksi vadelmia, muita marjoja tai hedelmiä

1. Kun sekä piirakka että sitruunakerma ovat jäähtyneet, levitä piirakan pohjalle hilloa (tätä kannattaa levittää myös reunoille, huomasin että ne kohdat missä sitruunakerma pääsi suoraan kosketukseen pohjan kanssa, muropohja "vettyi" ajan kuluessa. Tuoreeltaan syötynä tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole, eli voi peittää hillolla pelkän pohjan).
2. Levitä sitruunakerma hillon päälle tasaisesti,
3. Koristele


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti