torstai 26. toukokuuta 2016

Whoopies (Maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, viljaton (kotim.), pähkinätön, manteliton, vegaaninen)

Saatiin vieraita useammaksi päiväksi, joten sain (taas) hyvän (teko)syyn leipoa enemmänkin. Viimeisenä kyläilypäivänä tein pikaisesti erän whoopie pie -leivoksia, joista en ollut kuullutkaan ennen kun törmäsin sellaisiin Kamomillan konditorian sivuilla. Lähiaikoina tulee varmaan lisää leipomuksia, joihin olen idean saanut noilta sivuilta, koska ne nyt ovat vaan osoittautuneet aika hyviksi ohjeiksi :)  Ne ovat valmiiksi maidottomia ja munattomia, mutta usein sisältävät soijaa ja vehnäjauhoja. Osa ohjeista kuitenkin löytyy jo valmiiksi gluteenittomina.

Mutta ne whoopie piet. Ai että, aivan mahtavia! Pehmeitä keksejä (taikinasta voi tehdä myös muffinsseja) ja rasva-tomusokerikreemiä välissä. Terveysruokaa parhaimmillaan :D Jälkikäteen mietin, että täytteeseen olisi voinut lisätä esim. minttuaromia, se antaisi vähän raikkautta näihin tuhteihin leivoksiin. Näitä tuli neljä pellillistä, eli suht iso määrä, mutta yhteen leivokseen menee aina kaksi keksiä, niin ei niitä nyt ihan tuhottomasti kuitenkaan tullut. Etenkin kun ne ovat aika isoja, ja jätin pellille levimisvaraa. Näitä kannattaa kyllä ehdottomasti kokeilla, eikä todellakaan huomaa, että ovat jotenkin tontonton-leivonnaisia!



Whoopie pie

150 g maidotonta margariinia
2,5 dl sokeria (ehkä vähempikin riittäisi makeuden puolesta)
1 dl Bonnen banaanisosetta (tai omenasosetta)
1,5 dl riisimaitoa
2 rkl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhetta (esim. Fazerin 100% )
0,5 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl ksantaania
5 dl Semper FinMix -jauhoja (tai muita luontaisesti glut. jauhoja)

1. Ota margariini ja riisimaito (mikäli on jääkaapissa) huoneenlämpöön ajoissa, jotta ovat riittävän lämpimiä. Tämä (ilmeisesti) on kriittistä keksien leviämisen suhteen.
2. Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon hedelmäsose, riisimaito, perunajauhot, kaakaojauhe, suola ja vaniljasokeri.
3. Lisää taikinaan ruokasooda, ksantaani ja jauhot. Lisää jauhoja ensin noin 4 dl, ja tarkista sekoituksen jälkeen onko tarvetta lisätä jauhoja. Taikinan kuuluu olla suht löysää, mutta pysyä kuitenkin muodossaan (kts. kuva).
4. Nosta taikinaa pellille noin pingispallon kokoinen keko, tai laita taikina pursotinpussiin ja pursota kekoja leivinpaperille (helppoa, siistiä ja tasalaatuista). Jätä hyvin tilaa väleihin (kts kuva), koska taikina leivää.
5. Paista esilämmitetyssä uunissa 175 asteessa 11 minuuttia.
6. Anna keksien jäähtyä ennen täyttämistä.

Pursotetut taikinakeot. Takarivissä keot ovat vähän liian lähellä tosiaan, eli nämä leviävät hyvin.


Täyte

100 g margariinia (tummansininen Keiju (maistuu vähän paremmalta) tai Sunnuntain maidoton leivontamargariini)
4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Vatkaa margariini pehmeäksi ja lisää vaniljasokeri ja suuri osa tomusokerista.
2. Vatkaa seos tasaiseksi ja lisää tarvittaessa loput tomusokerista
3. Irroita jäähtyneet keksit varovasti leivinpaperista. Levitä keksin päälle noin teelusikallinen (tai vähän yli) täytettä ja laita toinen keksi päälle. Varo ettei keksit mene rikki, ne ovat pehmeitä.






1 kommentti: