perjantai 10. helmikuuta 2017

Makaronilaatikko (maidoton, munaton, maissiton, soijaton)

Vaikka keskitynkin blogissa leivonnaisiin, niin välillä täytyy jakaa ruuanlaiton ahaa-elämyksiä muillekin. Olen tehnyt paljon erilaisia versioita makaronilaatikosta, joka on maidoton, munaton, maissiton, riisitön, soijaton ja vehnätön. Maidoton on helppo tehdä, nesteen voi korvata lihaliemellä tai kaurakermalla, itse suosin jälkimmäistä vaihtoehtoa. Makaroniksi meillä on nykyään valikoitunut ruispasta, mutta senhän voi korvata minkä tahansa itselle sopivalla makaronilla. Kananmunan korvaaminen osoittautuikin sitten vähän haastavammaksi. Olen kokeillut No egg -valmistetta, Maizenaa, tai jättänyt kokonaan pois. En ollut rakenteeseen kovin tyytyväinen. Sitten pohdin asiaa leivonnan näkökulmasta ja mietin, millä tavalla kananmunan voi korvata leivonnassa. Päätin kokeilla psylliumia. Ja sehän toimi! Laatikko ei jää veteläksi, vaan sitä on helppo leikata. Ja mikä oudointa, psyllium muuttaa laatikon rakennetta niin, että vaikuttaisi siltä että siinä on mukana juustoa (ainakin yhdistelmällä kaurakerma-ruispasta-jauheliha-psyllium), eli koostumuksessa on jotain venyvää. Koostumus on todella hyvä, ja maku myös.

Makaronilaatikko

300-400 g sopivaa pastaa
400 g jauhelihaa
2-3 prk kaurakermaa (esim. Plantin yrttimaustettu kaurakerma)
1 rkl Farina psylliumia

1. Paista jauheliha ja mausta haluamallasi tavalla.
2. Laita jauheliha ja pasta (ei tarvitse keittää) sopivankokoiseen vuokaa ja ripottele sekaan psyllium.
3. Sekoita joukkoon kaurakerma (tai muu neste), mausta vielä lisää jos haluat.
4. Paista 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti