lauantai 2. huhtikuuta 2016

Viljaton vai gluteeniton, "saattaa sisältää" -tuotteet

Jos on tarkoitus leipoa vieraalle, jolla on ruokavaliorajoituksia allergioiden tai omien vakaumusten takia, kannattaa tiedustella tarkkaan, mitä rajoitukset täsmällisesti ovat. Jos annetaan määritelmä "viljaton", kannattaa kysyä onko viljat nämä perinteiset kaura, ohra, vehnä ja ruis, joista itse käytän termiä "kotimaiset viljat". Vai koskeeko rajoitus myös esim. tattaria ja hirssiä? Entäpä riisi? Maissikin yhdistetään usein vilja-allergiaan, ja jos ihan oikeasti pitää olla täysin maissitonta, niin sitten ollaan jo vähän ongelmissa. Maissia kun on vähän joka paikassa, koska nämä kaikki sisältävät useimmiten maissia:

Sitruunahappo (E330)
Askorbiinihappo (E300)
D-vitamiini
Maltodekstriini
Maltoosi
Ksantaani (E415)
Sitraatti
Xylitol (voi olla joko maissista tai koivusokerista)
Jauhonparanne
Fruktoosi
Glukoosi (eli hedelmäsokeri)
Rypälesokeri
Sorbitoli
Glukoosisiirappi
Aminohappo
Muunnettu tärkkelys
E 202
E460


 Jos taas puhutaan gluteenittomista tuotteista, niin kaura saattaa silloin sopia. Tällöin saadaan käyttöön paljon leipomista helpottavia kauratuotteita, kuten kaurakermat. Gluteenittomissa jauhoseoksissa voi myös olla gluteenitonta vehnää (vehnätärkkelys), mikä ei sovi vilja-allergikoille. Kannattaa siis olla tarkkoina.

Usein tuotteissa lukee "saattaa sisältää...", useimmiten koskee maitoa, munia, soijaa, vehnää tai pähkinöitä. Joillekin nämä tuotteet käy, joillekin ei. Kannattaa siis kysyä tätäkin, eli voiko esim. käyttää suklaata, jossa lukee "saattaa sisältää pähkinää, maitoa, soijaa". Itse pystyn näitä käyttämään. Soijalesitiini on myös sellainen, että vaikka olisi soija-allergiaa, sitä pystyy ehkä syömään. Kannattaa testata/varmistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti