perjantai 1. huhtikuuta 2016

Suolainen piirakka: Lammas-pinaatti-munakoisopiirakka ja Broileri-kantarelli-pekonipiirakka (maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, ei kotimaisia viljoja)

Tein ystäväni lapsen synttäreille pari piirakkaa, ihan vaan sillä verukkeella että sain kokeilla suolaisen piirakan leipomista. Ja että saisin itsekin syödä jotain, ja oli juhlissa muutama muukin, joilla oli ruokarajoitteita. Halusin myös testata Violifen for pizza -juustoa, ja kyllä kannatti. Aiemmin olen piirakoiden täytteisiin laittanut Oatlyn fraiche -tuotetta (suosittelen!), kaurakermaa tai soijapohjaista tuorejuustoa. Nyt nuo kaikki ovat kieltolistalla, joten piti keksiä jotain uutta. Täytteiden keksimisessä oli itselläni myös lieviä ongelmia sen takia, kun kieltolistalla oli naudanliha, kala, kaalit, pavut, sipulit, paprika, juurekset,... Mutta piirakat onnistui yli odotusten, enkä usko että vieraat edes tajusivat, ettei piirakoissa ollut yhtään maitotuotteita tai kananmunaa.

Huom! Tee täytteet ennen pohjan tekemistä.

Piirakkapohja (1 piirakka)

100 g maidotonta margariinia
 2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semperin Fin mix)
2 rkl vettä
0,5 dl Violife Prosociano -juustoraastetta (tai muita Violifen palajuustoa, ei tarvitse olla sulavaa laatua)
ripaus suolaa

1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi seokseksi.
2. Lisää vesi ja juustoraaste sekä suola, sekoita tasaiseksi. Taikina on löysää ja tarttuu käsiin, mutta se ei haittaa. Jauhoja voi toki lisätä vähän.
3. Levitä taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 25 cm) pohjalle ja reunalle, käytä apuna jauhoja jos ja kun taikina tarttuu käteen kiinni.
4. Lisää täyte.

Täytteet

Täyte 1 (lammas):
400 g karitsan jauhelihaa
1-2 munakoisoa
muutama kuutio pakastepinaattia
mausteet

1. Itketä munakoisot ripottelemalla suolaa halkaistujen munakoisojen päälle, pyyhi kyyneleet pois 20-30 minuutin päästä. Tee munakoisoihin viiltoja, lorauta päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle ja viiltoihin suolaa ja pippuria, halutessasi myös esim. valkosipulia ja yrttejä. Paahda uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kuutioi munakoison liha kun se on jäähtynyt.
2. Paista jauheliha ja mausta haluamallasi tavalla, lisää pinaattikuutiot.
3. Yhdistä munakoiso ja lammas.

Täyte 2 (broileri):
400 g broilerin jauhelihaa
1 pkt pekonia
kanterelleja
mausteet

1. Pienennä kantarellit ja pekoni, paista pannulla.
2. Paista broilerin jauheliha ja mausta haluamallasi tavalla. Lisää pekoni-sieni-seos.

Piirakoiden täyttäminen

Täytteiden lisäksi tarvitaan vain  1 pkt Violifen for pizza -juustoa raasteena. Jos kaupasta ei löydy kyseistä juustoa, myös muut Violifen palajuustot käy. Tällöin kannattaa sekoittaa raaste suurimmaksi osaksi täytteen sekaan, koska nämä eivät sula tasaisesti. Lopputulos on kuitenkin hyvä.

1. Laita täytteet pohjien päälle ja levitä päälle "juustoraaste".
2. Paista piirakoita 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarkkaile reunojen ja juuston väriä. Nämä juustot eivät käyttäydy kuten tavalliset juustot, vaan voivat kuivahtaa herkemmin. Ne eivät myöskään ruskistu normaalisti. Jos näyttää siltä että täyte kärähtää ennen kun pohja on valmis, laita päälle folio (mutta varo ettei folio osu täytteeseen, jolloin juusto tarraa folioon kiinni...).

Vasemmalla lammaspiirakka, oikealla kanapiirakka. Lammaspiirakan kohdalla juusto oli tarttunut osittain folioon kiinni, siksi siinä on paljon vähemmän juustoa. Mutta hyvää oli noinkin. Pahoittelut huonosta kuvasta, piirakat katosivat parempiin suihin siinä tahdissa, että ehdin ottaa vaan nopean puhelinräpsäisyn, kun tarjoilulautasta täytettiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti