maanantai 4. huhtikuuta 2016

Kauratuotteet (gluteeniton, maidoton) ja muita vegaanisia kasvimaitotuotteita

Mikäli ruokarajoituksena on gluteeniton, Oatlyn ja Plantin kauratuotteiden pitäisi käydä. Eli siis mm. nämä:

Vihreä purkki on yrttimaustettu ruokakerma, oranssi on tavallinen ruokakerma, keltainen on vaniljakastike, punainen purkki kauravispi ja musta on ranskankermatyylinen valmiste. Näitä löytyy meillä edelleen kaapeista, vaikka kukaan ei niitä tällä hetkellä välttämättä tarvitse, kun esikoinenkin on päässyt allergioistaan eroon.

Ruuanlaitossa kastikkeissa luottotuotteeni oli/on Plantin kaurakermat. Oatlylla on myös kaurakermoja, mutta mielestäni Plantin on parempia. Makuasioita toki. Vaihtoehtoja on yrtit (tummanvihreä), chili (tummanpunainen), sipuli (vaaleanvihreä) ja maustamaton (oranssi). Eniten olen käyttänyt yrttejä ja maustamatonta, niin kuin kuvastakin voi päätellä. Toimii kastikkeissa hyvin, samoin esim. sosekeitoissa.

Oatlyn vaniljakastike on mielestäni sitten taas parempaa kuin Plantin, jolla siis on myös vaniljakastike (keltainen purkki). Kaikkein parasta vaniljakastiketta on Alpron soijapohjainen vaniljakastike, eli jos soija vaan käy, niin sitä kannattaa kokeilla.

Ja sitten se ongelmallisin, eli "vispikermat". Melko tyhjentävä postaus aiheesta löytyy Kamomillan konditoria -blogista. Mikäli soijatuotteet käy, suosittelen ehdottomasti Alpron Airy&Creamy -vispiä. Maku on melko neutraali ja siitä saa hyvän vaahdon. Mainittakoon vielä myös kookoskerma, mistä saa todella nättiä ja hyvänmakuista vaahtoa, jos tykkää kookoksen mausta. Valitettavasti meillä on se(kin) käyttökiellossa. Kauravispeistä GoGreen ei ollut mieleeni lainkaan. Plantin (entinen Sunnuntai) on ihan ok. Saa jämäkän vaahdon, mutta kyllähän siinä on omanlaisensa maku. Parhaiten se maistuu, kun lisää sekaan jotain makuaineita, kuten suklaata. Sama itse asiassa pätee riisivispiin, mistä mainitsin jo täällä. Tästä riisivispistä tulee vielä lisää juttua myöhemmin, mutta sulatetun suklaan kanssa on hyvinkin käyttökelpoista.

Esimerkkejä:

Soija- ja kookoskermojen seos

Alpron soijavispi+sulatettu tumma suklaa

Kookoskerma

Plantin kauravispi

Kookoskerma


Yksi uusimmista tulokkaista kasvimaitotuotteiden sarjaan on Oatlyn iMat Fraiche, eli periaatteessa ranskankermatyylinen tuote. On paksumpaa kuin kaurakermat, ja soveltuu erityisesti suolaisten piirakoiden täytteisiin. Kaupoista löytyy nykyään myös Oatlyn påMackan, mikä on kaurapohjainen tuorejuustovalmiste. Sitäkin on kehuttu paljon, mutta valitettavasti en ole päässyt kokeilemaan, koska en voi tällä hetkellä käyttää kauratuotteita. Soijatuorejuustoista on jonkin verran kokemusta, mutta niitä meillä käytettiin todella vähän, ja nyt ei lainkaan. Tuorejuustoja on kuitenkin Tofuttilla, ja nyt on tullut myös Sheese-merkkisiä soijatuorejuustoja kauppoihin.

Kasvimaitoja on myös useammalla valmistajalla. Perheessämme taapero käyttää ruokajuomanaan kauramaitoa, ja hänen ehdoton suosikkinsa on Plantin kauramaito. Leivonnassa olen käyttänyt myös riisimaitoa, ja aiemmin myös soijamaitoa ja mantelimaitoa. Puurojen keittämisessä kasvimaidot toimivat myös hyvin. Siitä perinteisestä, eli kahvimaidoista, en pysty juurikaan sanomaan mitään, koska en kahvia juo. Nyt on kuitenkin tullut kauppoihin Oatlyn iKaffe, mikä on nimensä mukaisesti tarkoitettu kahvimaidoksi. Monet kuitenkin liputtaa soijamaitojen puolesta.

Sitten on vielä jäätelöt. Oatlyn kaurapohjaiset jäätelöt on hyviä (makuina suklaa, mansikka ja vanilja), suosittelen lämpimästi. Niistä ei juurikaan edes huomaa, että on kyse kasvimaitotuotteista. Soijapohjaiset jäätelöt (Tofuline) ja riisipohjaiset jäätelöt on myös ok, ja nyt on tullut myös kookospohjaisia maidottomia jäätelöitä. Näitä en ole testannut.

Linkkejä:
Keliakialiiton lista gluteenittomista kauratuotteista (vuodelta 2014) (Nordic ja Sunnuntai on nykyään Planti): https://www.keliakialiitto.fi/liitto/nyt/uutiset/?nid=299
http://planti.fi/
http://www.oatly.com/products/finland/
http://www.alpro.com/fi/tuotteet

4 kommenttia:

  1. Tervehdys !
    Hienoa että olet nähnyt vaivaa ryhtyä tuottamaan tätä sivustoa. Olen jättänyt hiljattain maitotuotteet pois, ja nyt etsin korvaavia tuotteita googlen avulla. Minulle tuli ikävä ihottuma, ja nyt täytyy sitten ruveta kokeilemaan ekaksi tällä maidottomalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä!!!
    Valoisaa kesää sulle :)

    VastaaPoista
  3. Ei ole Oatlyn vaniljakastike gluteeniton

    VastaaPoista
  4. Ainakin joistain cm-kaupoista saa sure whip tuotetta. Vispautuva(hyvä vaahto) hieman vaniljainen ja valmiiksi sokeroitu voi vaahtona pakastaa. Vain litran purkeissa. Tosi hyvä leivontaan ha jälkiruokiin.

    VastaaPoista